Το νέο PSI, όπως αποφασίστηκε στις 26/10 – Κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα

 Εθελοντικό “Κούρεμα” 50% στα ελληνικά ομόλογα

Προκειμένου για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλα και την γενικότερη ομαλοποίηση και σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών, στην Σύνοδο Κορυφής της 26.10.2011, αποφασίστηκε απο τους Ευρωπαίους ηγέτες η λήψη μιας σειράς νέων μετρων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η απόφαση για αλλαγή των όρων ανταλλαγής του PSI, προτείνοντας δραστικό, πλην όμως εθελοντικό, «κούρεμα» στο 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με παράλληλη επέκταση της εποπτείας για την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και οποιοδήποτε άλλων μέτρων προς επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας. Τα ελληνικά ομόλογα που περιλαμβάνονται στο νέο PSI, αφορούν όλες τις εκδόσεις και δεν σταματούν πλεον σε αυτα που έληγαν εως το 2020. (Διαβάστε εδώ σχετικά με το αρχικό PSI και γιατί δεν προχώρησε)

Το “κουρέμα” στην αξία των ομολόγων της τάξεως του 50%, αυτόματα κάνει αναγκαία την ανακεφαλαιοποιήση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, για αυτό και οι εταιροι συμφώνησαν στην ενισχυση του EFSF (Ευρωπαΐκο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Τα κεφάλαια του EFSF θα προσεγγίσουν πλέον το 1 τρις ευρώ, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης και στήριξης των αδύναμων δημοσιονομικά χωρών.  Οι χώρες της ευρωζώνης θα συμβάλλουν στο νέο PSI με συνολικά κεφάλαια 30δις ευρώ, με περαιτέρω δυνατότητα χρηματοδότησης έως το 2014 για επιπλέον 100δις.

Τελικά ποια ομόλογα θα “κουρευτούν”;

Αναφορικά με την Ελλάδα το προτεινόμενο κούρεμα αφορά πλεον ομόλογα αξίας περί των 200δις ευρώ, εξαιρουμένων και πάλι των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του ιδιωτικού τομέα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλάνε για εθελοντική συμμετοχή της τάξεως του 50-70%. Η 15-σελιδη ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών (στα αγγλικά και στα ελληνικά) ήταν σχετικά γενική και δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες για αρκετά θέματα, που ενδεχομένως να αποτελέσουν ‘αγκάθια’ στην υλοποίηση των νέων αποφάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε για την Ελλάδα αλλα ούτε για την υπόλοιπη ευρωζώνη δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τα μέτρα ανάπτυξης που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο απο την κρίση, παρα μόνο γενικές αναφορές. (Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαβάσετε την παράγραφο 10 της ανακοίνωσης..)

Πότε τελικά θα υλοποιηθεί το  νέο PSI;

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η εφαρμογή του τελικού προγράμματος PSI, μπορεί να υλοποιηθεί στις αρχές του 2012, αφού θα έχουν συμφωνηθεί και αποσαφηνιστεί οι ακριβείς όροι ανταλλαγής και κυρίως έχει ενισχυθεί ανάλογα ο μηχανισμός στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρωζώνη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να δώσουν λύση αλλα υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι την ουσιαστική υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και σίγουρα δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.

Το νέο PSI εξασφαλίζει σημαντική ρευστότητα στην Ελλάδα αλλα υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν καθώς και αμφιβολίες αναφορικά με τα μέτρα ανάπτυξης, την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικων μηχανισμών, τις περικοπές των δαπανών, και την επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εώς σήμερα δεν κατάφερε να επιτύχει καμία ελληνική κυβέρνηση και πλέον υποχρεούται να εφαρμόσει η παρούσα κυβέρνηση υπό την αυστηρή και καθημερινή εποπτεία των Ευρωπαίων εταίρων.

2 thoughts on “Το νέο PSI, όπως αποφασίστηκε στις 26/10 – Κούρεμα 50% στα ελληνικά ομόλογα

  1. Pingback: Τι είναι το PSI και τι σημαίνει για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων | Financial Ar

  2. Pingback: Η απόφαση του Eurogroup της 27 Νοεμβρίου για την παροχή της δόσης των €43,7δις π

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *