Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ – συνεχίζει η “κατρακύλα” του Δολαρίου.

Αν έχετε αναρωτηθεί τι γίνεται με τις ισοτιμίες και αν το δολάριο παραμένει το ισχυρό νόμισμα ανά τον κόσμο μπορείτε απλά να δείτε την πορεία του δείκτη δολαρίου.

Πρόκειται για ένα δείκτη που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Ουσιαστικά ο δείκτης ∆ολαρίου ΗΠΑ αποτελεί την µέση ισοτιµία δολαρίου σε σχέση µε τα παρακάτω έξι βασικά νοµίσµατα(σε παρένθεση η βαρύτητα του εκάστοτε νομίσματος):  Ευρώ (57,6%), Γιεν (13,6%), Λίρα Αγγλίας (11,9%), ∆ολάριο Καναδά (9,1%), Κορώνα Σουηδίας (4,2%) και Ελβετικό Φράγκο (3,6%).

Στα παρακάτω διαγράμματα μπορείτε να δείτε την πορεία του δείκτη την τελευταία διετία αλλά και από την έναρξη του(1987), όπου είναι εμφανής η υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των λοιπών νομισμάτων.

Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ

Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ: 2009-2011

 

 

 

 

 

Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ: Μηνιαίες παρατηρήσεις-1987-2011

Παρακολουθώντας την πορεία του συγκεκριμένου δείκτη κάποιος μπορεί να βγάλει πιθανά συμπεράσματα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αν και θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς πλέον οι αγορές έχουν γίνει αρκετά πιο σύνθετες.

Τα τελευταία χρόνια η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να τυπώνει συνεχώς χρήματα, ουσιαστικά χωρίς αντίκρυσμα, έχει εκτοξεύσει στα ύψη το δανεισμό του δημοσίου έχοντας αρνητική επίπτωση στο δολάριο.

Debt2GDP_USA_2000-2010_source:IMF

ΗΠΑ: Χρέος ως % του ΑΕΠ

Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να παραμείνει ανταγωνιστική, διατηρώντας υψηλά τις εξαγωγές, ευνοείται από το “φτηνό” δολάριο. Οπότε ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων είναι καταλυτικός για την φαινομενική κατρακύλα του δολαρίου.

Είναι απορίας άξιο τι θα γινόταν αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούσαν να δώσουν λύση στην δημοσιονομική κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και το ευρώ ήταν πραγματικά ισχυρό. Το πιο πιθανό ήταν οτι θα βλέπαμε την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ πολύ ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.  Προς το παρόν δεν φαίνεται να τους ενοχλεί ιδιαίτερα η υποτίμηση του δολαρίου καθώς  η Γερμανική κυρίως οικονομία συνεχίζει και αναπτύσσεται ακόμα και αν υπάρχουν χώρες στην Ευρωζώνη που είναι στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ παρόλαυτα είναι αρκετά σοβαρό από μόνο του και ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με το ευρώ είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε το δολαρίο ακόμα χαμηλότερα έναντι των λοιπών νομισμάτων.

One thought on “Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ – συνεχίζει η “κατρακύλα” του Δολαρίου.

 1. Δεν πέρασε ένας μήνας από την παραπάνω ανάρτηση και μόλις σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανακοίνωσε οτι ενδεχομένως μελλοντικά θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ. Αν και είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την αντικειμενικότητα των οίκων αξιολόγησης (μην ξεχνάμε οτι στην πιστωτική κρίση είχαν αξιολογήσει ιδιαίτερα ευνοϊκά τα sub-prime ομόλογα) έχει ενδιαφέρον οτι τολμούν να ανακοινώσουν κάτι τέτοιο για τις ΗΠΑ.
  Σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ εκτενέστερα για τους οίκους αξιολόγησης αλλά και για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

  Σχετικοί συνδέσμοι:

  ΗΠΑ: Υποβαθμίζει το outlook, επιβεβαιώνει αξιολόγηση η S&P – Capital.gr http://www.capital.gr/News.asp?id=1174637

  Standard & Poor’s Puts ‘Negative’ Outlook on U.S. AAA – Bloomberg http://t.co/dEzT4Zg

  The S&P’s Negative Outlook for US Debt – CBS MoneyWatch.com http://t.co/9z82S59

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *